Onderhoud

Vertraging als concept – Sailing Westwind
Apparatuur aan boord – Sailing Westwind
Ankeren – Sailing Westwind
De motor en de machine kamer – Sailing Westwind
De tuigage – Sailing Westwind

Na een variatie aan eerdere schepen (een Waarschip kwarttonner, een Dufour Arpege, een Nicholson 43 en een S&S 44) zijn we bij een Amel uitgekomen. In Nederland niet zo veel voorkomend, maar daarbuiten met vooral in Frankrijk, de USA, Nieuw Zeeland en Australië een grote groep enthousiaste eigenaren, genaamd Amelians, die er vooral lange reizen mee maken. Eigenlijk zijn we op het spoor gekomen van Amel door de succesvolle YouTube serie over Delos, een Amel Super Maramu.

Westwind is een Amel Mango, gebouwd in 1984, met bouwnummer 43, en we hebben haar gekocht eind 2017 in Port St Louis du Rhone. De Mango is een kits en qua type de voorganger van de Super Maramu, en de opvolger van de Amel Meltemi. Amels zijn gewaardeerd vanwege hun bouwkwaliteit en hun geschiktheid voor lange reizen. Een behoorlijk verschil met onze eerdere schepen. Denk aan watertanks van 1500 liter en dieseltanks van 900 liter. Maar belangrijker is een rustig gedrag in zeegang en een grote beschutte middenkuip. Het zeilen wordt verder makkelijker gemaakt door rolzeilen en electrische bediening. En een niet te vergeten een wasmachine! Voor langere perioden aan boord absoluut een aanrader.

Westwind is 15,8 meter lang, 4,6 m breed en 2 m diepgang, weegt ongeveer 16 ton en heeft 120 m2 zeil, verdeeld over twee masten. Het prettige daarvan is dat Rob de genua nog net kan dragen, en mooi criterium voor de maximum maat van een boot die we nog zelf kunnen hanteren. Op ruimwindse koersen kan het zeiloppervlak met een gennaker en een stagzeil aan de bezaanmast nog wat vergroot worden. Over de voor- en nadelen van een kits ten opzichte van een sloeptuigage zijn enorme discussies gevoerd. Amel heeft heel lang volgehouden dat een kits de beste optie was…altijd handig een reserve mast…

Wat betreft uiterlijk en zeileigenschappen hebben we wel een stapje terug gedaan ten opzichte van onze vorige schepen, maar als het gaat om hanteerbaarheid en leefbaarheid is het een enorme stap vooruit. Een groot winstpunt is de beschutte middenkuip, waardoor je heel veel buiten kunt zijn. Westwind heeft de afgelopen vijf jaar behoorlijk wat verbeteringen en onderhoud ondergaan, ook de winter van 2022/23 nog. Ondanks de aankoopkeuring toch meer dan we dachten (ook al hadden we wel wat ingecalculeerd, onze eerdere boten waren allemaal ouder dus we zijn wel wat gewend). Dat vergde wel wat euro’s, geplan en klussend doorzettingsvermogen.